Сертификати
Анкета

Да ли сте изабрали породичног љекара?

 

Е-обавјештења
   

Хронична опструктивна болест плућа – ХОБП

11/16/2018

 

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) карактерише се ограничењем (смањењем) протока ваздуха у дисајним путевима. Ограничење протока ваздуха је прогресивно и удружено са запаљењском реакцијом плућа на штетне честице или гасове.

Ријеч хронична значи да се болест не повлачи, опструктивна – да је дјелимично блокиран проток ваздуха у дисајним путевима, ријеч болест – обољење, а плућа – да се дешава у плућима.

Код болесника са ХОБП мањи су отвори дисајних путева. У њих улази мање ваздуха зато што су зидови дисајних путева задебљали и отечени, дисајни путеви су стиснути под утицајем малих мишића који их окружују и у њима се ствара слуз коју болесник искашљава.

Од ХОБП најчешће обољевају пушачи или бивши пушачи, особе које живе у кућама са много гасова (сагоријевање у пећима за загријавање просторија) или оне које су радиле на местима гдје је било пуно прашине и дима. Већина болесника са ХОБП има преко 40 година, али могу обољети и млађи људи.

Особе које болују од ХОБП жале се на кашаљ и искашљавање слузавог или "прљавог" испљувка, отежано дишу, гуше се, остају без даха приликом физичког напора и потребно им је дуже време да се опораве након прехладе. Са напредовањем болести, тегобе постају све израженије. Већина пацијената касно се јавља љекару и сматра да је кашаљ нормална појава због пушења.

Када се јаве љекару који дијагностикује праву природу болести, пацијенти добијају савјет о даљем лијечењу:

престанак пушења (најважнији и најбољи начин да помогнете својим плућима);

·         избјегавање мјеста гдје се пуши, дима и мириса који вам сметају;

·         провјетравање просторија у стану;

·         редовно узимање лијекова  и

·         редовне вјежбе дисања.

За лијечење ХОБП користе се лијекови који отклањају симптоме ширењем дисајних путева, смиривањем упале и инфекције, а по потреби и други за јачање снаге срчаног мишића. За лијечење ХОБП користе се дозни аеросоли, тзв. пумпице помоћу којих се лијек уноси удисањем (инхалационим путем). То је најбољи, најкориснији и најмање штетан вид терапије јер лијек дјелује директно на обољели орган, уноси се мала доза, брзо се отклањају симптоми и нема нежељених ефеката. Треба нагласити како је погрешно мишљење да су пумпице штетне јер наводно стварају навику и имају негативан ефекат.

У току епидемија грипа и респираторних инфекција болесницима се препоручује вакцинација.

ХОБП је болест од које сваке године оболијева све више људи и представља велики здравствени и социо-економски проблем па је превенција у смислу престанка пушења најбољи начин за смањење учесталости тог обољења.

Текст припремиле:

Др Александра Ступар Радић, спец.породичне медицине

Др Весна Галић, спец.породичне медицине

Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor
Dom zdravlja Prijedor